torstai 20. syyskuuta 2012

Penttilänranta


Wikipedia kertoo seuraavaa:
Joensuussa Pielisjoen rannalla toimi Penttilän saha.  Sahan perusti vuonna 1871 Gustaf Cederberg  yhdessä Petter Parviaisen kanssa. Saha paloi 1896, mutta se rakennettiin uudelleen. Uusi Penttilän saha otettiin käyttöön 1918, ja se oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurin sahalaitos. Johtaja Väinö Cederbergin kuoli 1917 ja vuonna 1920 Penttilän saha myytiin Kaukas Fabrikille. Saha siirtyi 1924 Repola Wood Ltd:lle ja sitä laajennettiin voimakkaasti 1920-luvulla. Toisen maailmansodan jälkeen Penttilän sahan omistajaksi tuli Rauma-Repola Oy. Sahan toiminta jatkui vuoteen 1988 saakka. Sen lähes tyhjillään olleet rakennukset paloivat 1996.  

Tulipalon jäljiltä alueelle on jätetty pystyyn palaneen sahan raamit. Raamit valaistaan nykyiselle paikalle väliaikaisesti, ennen kuin ne siirretään lopulliselle paikalleen.


Joensuun kaupunki osti Penttilän saha-alueen ja alueelle on kaavoitettu uusi asuinalue. Entisen sahan jäljiltä alueen saastuneet maat on poistettu ja sahan vanha kaatopaikka kapseloitu. Yllä olevassa kuvassa sahan kaatopaikan kapseloinnin viimeisen työvaiheen rakentaminen on käynnissä kesällä 2012.


 Tällä hetkellä Penttilänrannan alueelle on rakennettu ensimmäiseen vaiheen infraa, katuja ja vesihuoltoa. Myös alueelle rakennettavat ensimmäiset kerrostalot ovat jo työn alla. Syyskuun loppuun mennessä Penttilänrannan alueen läpi Kuhasalontielle avataan kevyen liikenteen väylän yhteys.


Alueen kaavassa kerrostalot ja infra rakentuvat ihan joen rantaan. Tämä  aiheuttaa haastetta suunnittelulle ja rakentamiselle. Alueelle toteutetaan taidetta %-periaatteella.


Penttilänrannan asuinalueen ja keskustan välille ruvetaan rakentamaan uutta kevyen liikenteen väylän siltaa, Ylisoutajan siltaa. Sahan ollessa vielä toiminnassa joen ylisoutajan työ on ollut  ammattimaista puuhaa. Työntekijät ovat päässeet kesäisin keskustasta suoraan sorvin ääreen veneellä.Alueen suunnittelu, rakentaminen ja käyttö muodostavat mukavan linkin omaan elämääni. Olen saanut olla mukana työni puolesta alueen haasteellisessa suunnitteluvaiheessa. Nyt on menossa haasteellinen rakentamisvaihe, jossa myös on ollut ammatillisia haasteita ihan kiitettävästi.
Lisäksi olen korkannut "kaatopaikkamäen" juoksutreeneilläni sekä ympäri- että huipulle juoksulla. Eilen tein spurttailuja ja mäkitreeniä "kaatopaikkamäellä". Kaksi ylempänä otettua hämärää kännykuvaa on mäen päältä satamaan ja Penttilänrannan alueelle päin otettuja kuvia.

Lisää Penttilänrannasta voitte lukea täältä.

Ei kommentteja: