sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kirja & elokuva


Tämän viikon iltalukemisena minulla on ollut Michelle Obamasta kertova kirja. Kirja kertoo Michellen, flotusin (First lady of the United States) elämästä politiikan toimittajan silmin. Kirja ei ole omaelämänkerta, joten kirjassa on aivan liikaa selittelyjä. Kirjassa on puututtu moneen kertaan ristiriitoihin, joita Michelle on puhunut mm. ajankohdista, jotka todellisuudessa on tapahtunut eri tavalla tai eri aikaan. Kirjassa on myös puututtu asioihin, joita Barack Obama on kirjoittanut omassa elämänkertakirjassaan, Kertomuksia isästäni, jotka eivät ole tapahtuneet ajankohdaltaan tai muuten oikein todellisuudessa ja kirjassa kerrottuun verrattuna. Minusta aivan toisarvoisia asioita kirjoittaa auki tällaisessa kirjassa. Kirja kuitenkin kertoo Michellin elämänkerran tämän toimittajan silmin. Michelle on kirjan mukaan itsenäinen, näkyvä, opiskellut nainen, joka pisti kaikkensa peliin päästäkseen Yhdysvaltojen ensimmäiseksi ladyksi. Hänhän on ensimmäinen musta ts. afroamerikkalainen presidentin puoliso.
Tänään valitsin Chanal Emotionilta elokuvan Invictus - voittamaton. Elokuva on Clint Eastwoodin v. 2009 ohjaama elokuva, joka kertoo innoittavan tositarinan siitä, kuinka Nelson Mandela (Morgan Freeman) yhdisti voimansa Etelä-Afrikan rugbyjoukkueen kapteenin, Francois Pienaarin (Matt Damon), kanssa tuodakseen kansansa yhteen. Elokuva päättyy Mandelan kommentteihin: Olen oman kohtaloni Herra ja olen oman sieluni kapteeni.
Jännää miten taas sattui yksiin sisällöltään tämä kirja ja elokuva. Kirjassa on kirjoitettu paljon mustasta presidenttiparista Obamasta ja Michellista ja kerrottu se ihmeellinen tarina, jossa musta nainen pääsee maansa ykkösladyksi. Ja sitten elokuva, jossa Mandela päästyään vankilasta auttoi omalla persoonallaan ja esimerkillään rugbyjoukkueen voittoon tärkeässä ottelussa.

Ei kommentteja: