sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Sytytyspelti


Kun muutin tähän asuntoon, kiinnitin huomion takan sivussa olevaan ylimääräiseen peltiin. Aikaisemmissa takoissa, joita olen lämmittänyt ei ole ollut kuin hormipelti. Sen aukaiseminen on riittänyt, jotta takan saa vetämään. Eilen kaivoin kodinkansiosta takan käyttöohjeet ja siinä mainittiin sytytyspelti. Sytytyspelti pitää avata takan sytyttämishetkellä, mutta voidaan sulkea heti kun takka syttyy ja puut palavat hyvin. Kuvaa pellin toiminnasta ei ohjeista löytynyt. Mutta mitä elämästä tulisikaan, jos ei olisi nettiä, josta löytyy apu melkein kaikkeen (ainakin tiedon janoon ;)). Netistä löytyi havainnolliset kuvat sytytyspellin toiminnasta.

Sytytyspelti auki

Sytytyspelti kiinni
Tähän osakehuoneistoon kuuluu kylmä varasto ja lämmin varasto. Monet asukkaat näyttävät säilyttävän polttopuut kylmässä varastossa. Polttopuuasia on ollut minulla mietinnässä koko syksyn. Eilen ostin polttopuita huoltoasemalta, jotta saan korkattu olohuoneen takan. Polttopuulaatikosta löytyi tällainen sytytyspallo! Eikö sanomalehti tai pahvi, jota itse tykkään käyttää sytykkeenä enää riitä, vaan tarvitaan tällainen sytyke?

Sytytyspallo
Takassa roihuaa
Poltin takassa hyvin varovaisesti tulta, jotta kylmä hormi ei halkeaisi. Huomenna tai ylihuomenna voi takkaan laittaa jo kunnon tulet. Koira tykästyi silmin nähden takkatuleen. Se tykkäsi polttaa kirsuaan takan loimussa entisessä kämpässä ja on varmaan ihmetellyt kun emäntä ei ole saanut sen vertaa aikaiseksi, että olisi saanut puita takan lämmitykseen kun ulkonakin  paukkuu tuollainen pakkanen!!

3 kommenttia:

Perheenäiti kirjoitti...

Enpä ole aikaisemmin kuullut sytytyspellistä, mutta nuo kuvat selvittävät asian hyvin.

Takka on ihana ja varsinkin nyt pakkasten aikaan.

Etelän mailla ei hormeissa ole peltejä ja sieltä sitten työntyykin vedon lisäksi hämähäkkejä - ja joskus liskojakin - sisään. Onneksi meillä ei ole takkaa Italiassa!

Punatulkku kirjoitti...

Niin eipä siellä tarvitse lämpöä säilöä, niin kuin meillä täällä kylmässä pohjolassa. Minullekin tuo oli ihan outo juttu, mutta varsinkin varaavassa takassa aika hieno jutska. Koko takka lämpiää ja varastoi lämpöä uumeniinsa kun ei suoraan lämpö karkaa harakoille.

Iloista Joulun odotusta!

toivottelee Anne

Anonyymi kirjoitti...

"Poltin takassa hyvin varovaisesti tulta, jotta kylmä hormi ei halkeaisi. Huomenna tai ylihuomenna voi takkaan laittaa jo kunnon tulet." -> Kun menen mökille -25 asteen pakkasella, täytyykö pitää pientä lämpöä pari päivää, ennenkuin voi lämmittää kunnolla? Ymmärrän, että tiilestä muurattu uuni voi silloin kärsiä, mutta hormikin? Nimim Yli Puoli Vuosisataa Pakkasella Lämmittänyt