tiistai 23. lokakuuta 2012

TYKE + TYKE

Elitistisestä kiinnostuksesta arkikäyttöön

Alunperin menetelmän kehitti saksalainen Joseph Pilates, joka muutti Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Pilates muodosti käsityksensä oman empiirisen tiedon kautta ja kuntoutti itsensä sairauksista kuten riisitaudista, reumaattisesta kuumeesta ja huonokuntoisuudesta.
Pilateksella oli New Yorkissa kuntostudio, missä hän työskenteli monien kuuluisien näyttelijöiden kuten Gregory Peckin, Katherine Hepburnin ja tanssijoiden kuten Martha Grahamin kanssa. Vain harvat ja valitut olivat tietoisia menetelmistä.
- 60-vuotiaasta Joseph Pilateksesta on valokuvia, joissa hän juoksee talvella pelkissä shorteissa New Yorkin kaduilla karaistakseen itseään, sanoo Leena Rouhiainen.
Vaikka Joseph Pilatekseen liittyi kokonainen elämänfilosofia ruokavaliosta kehohoitoon asti, tunnetaan Suomessa lähinnä toiminnalliseen anatomiaan liittyvä Pilates-menetelmä.
- Lattialiikkeistö- ja laitetunteja ei ollut alunperin erikseen kuten nykyään, vaan kullekin asiakkaalle räätälöitiin omat tunnit. Pilates kehitti lattirepertuaarin joogasta vaikutteita saaneena, kertoo Leena RouhianenTeksti kopioitu täältä!

Tämä viikko on liikuntojen suhteen mukavan erilainen, koska se sisältää niin paljon kehonhuoltoa. Eilen illalla meillä oli TYKE:en liittyen lajikokeiluna pilates. Pilates oli minulla ihan uusi kokemus. En oikein ollut aikaisemmin sisäistänyt pilateksen sisältöä. Pieni pintaraapaisu lajiin saatiin tunnin sessiossa. Lajiin pitäisi päästä paremmin sisälle, jotta siitä saisi myös jotakin irti. Mielenkiinto lajia kohtaan ainakin heräsi.  Meillä on noin kuukauden päästä toinen pilateksen lajikokeilutunti ja ehdottomasti silloin pitää myös osallistua tunnille..

Tänään lajikokeiluna oli vesijumppa. Ajatuksena minulla oli, että jään vielä uimaan jumpan päälle. Mutta 45 minuuttia aktiivista jumppailua ja leikittelyä vedessä muiden ryhmäläisten ja apuvälineiden kanssa sai aikaan totaalisen väsymyksen. Silmät meinaavat väkisin painua kiinni.

Tähän mennessä TYKE:n kokeiltuja lajeja ovat:
- kahvakuula x 2
- koripallo
- Han Moo Do - kamppailulaji
- salibandy
- jooga
- juoksukoulu (teoriaosuus)
- jousiammunta
- kyykkä
- golf
- kirkkovenesoutu
- pilates
- vesijumppa

2 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Kivoja lajeja teillä ollu kokeilussa!

Vaan eikö ookkii kuule tuo vesijumppa tehokasta ja pistää niin ramasemaan ;D Mie kyllä todellakin liputan vesijumpan puolesta!

Punatulkku kirjoitti...

Niinpä ja ihan uusia tuttavuuksia :)
Yllätyin tosi paljon tuon vesijumpan tehokkuudesta. Ei paljon tarvinnut jumpan jälkeen muuta touhuta ja illalla nukutti hyvin!