sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Pellavaa


Minulla on perintönä saatuja pellavatyynyliinoja kaksi kappaletta ja yksi pellavalakana. Sitten minulla on uudempia pellavalaudeliinoja ja pellavapöytäliinoja. Nämä perintöpellavat ovat itse kudottuja ja itse "kirjailtuja". Laitoin eilen tyynynpäälliseksi pitkästä aikaa pellavatyynyliinan.   Sanotaanko tuota kirjailuksi, kun  pellavaan saadaan tuollainen kuviointi?
Seuraava teksti on täältä kopioitua:

Pellavatekstiilit 

Pellavan ominaisuuksiin kuuluu rypistyvyys, kaunis kiilto, lujuus, mutta heikko taivutuksen kesto ja hengittävyys. Pellavaa käytetään pyyheliinoihin ja saunatakkeihin hyvän kosteudenimukyvyn vuoksi, pöytäliinoihin kiillon ja lianhylkivyyden takia, kirjontakankaisiin, loimilankoihin matoissa lujuuden takia, sekä erilaisiin sisustus- ja vaatetekstiileihin. Pellavan varsista valmistetaan erittäin kestävää tekstiilikuitua ja pellavatekstiileillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus, jonka vuoksi siitä valmistetaan myös sairaalatekstiilejä.

Suurimmat pellavantuottajamaat ovat Kiina, Belgia, Ranska ja Venäjä.  Pellavaa hoidetaan vaatetekstiilinä pesten väljässä vedessä vedessä 60 tai 40 asteessa erillään muista, sillä se rypistyy helposti ja siitä voi irrota nöyhtää ja pintaväriä, sekä pestäessä koneessa lyhyt linkous. Kylmämankelointi antaa kauniin kiillon.  Mankeliliinat ovat yleisesti pellavaa. Silitys tapahtuu nurjalta puolelta kostean liinan läpi enintään 200 asteessaEi kommentteja: