maanantai 30. elokuuta 2010

Madeira

Tekstit ja kuvat täältä!

MADEIRAN SAARI, ALUEET, KULTTUURI JA HOUKUTUKSET

Trooppinen saaristo ihanalla subtrooppisella ilmastolla ja henkeäsalpaavilla maisemilla, Madeira on oikeutetusti tunnettu `kelluvana puutarhana´ tai `Atlantin helmenä´. Se sijaitsee Atlantin valtameressä, noin 560 mailia (900 km) Portugalin mantereelta ja noin 370 mailia (600 km) Marokon rannikosta; euroopan etuvartio atlantin valtameressä. Osana saaristoa ovat Madeiran asutut saaret ja Porto Santo sekä pieni ryhmä asumattomia saaria, Desertas ja Selvagens. Madeiran saari on niistä suurin.

Madeiralla on suuri määrä harvinaisia viehätyksiä sen sinisen taivaan ja meren ja mahtavien laaksojen ja runsaan monipuolisella kasvistolla olevien vuorien, lisäksi. Saari on tunnettu madeiraviinistä, koruommel käsityöläisistä, `Bolo de mel´istä, eksoottisista kukista, trooppisista hedelmistä, häkellyttävän kauniista maisemasta ja sen loistavasta uuden vuoden aaton ilotulituksesta, oka Guinnesin ennätyskirjan mukaan on maailman suurin. Lisätkää kaikki tämä sen leutoon ilmastoon ja on helppoa ymmärtää miksi `Paratiisisaaresta´ on tullut `vanhan maailman´ haluttu lomakohde.

LÖYTÖ
Portugalilainen kapteeni João Gonçalves Zarco ja Tristão Vaz Teixeira löysivät Porto Santon saaren vuonna 1418. Seuraavana vuonna yrittäessään jäädä asumaan Porto Santoon he huomasivat suuren mustan pilven lounaisessa horisontissa; he purjehtivat ja löysivät kauniin saaren jolle he antoivat nimen Madeira – metsien saari.


FUNCHAL

Sen rentouttavalla ilmapiirillä ja hienostuneella elämäntyylillä, Madeiran kosmopoliittisessa pääkaupungissa Funchalissa ei ole oikeastaan rikollisuutta.
Funchal julistettiin kaupungiksi 21. elokuuta 1508 ja se on saaren suurin kaupunki ja nykyään kaupankäynnin pääkeskus. Se sijaitsee Madeiran etelärannikolla ja on yksi atlantin valtameren suosituimmista risteilyalus käyntisatamista. Funchalilla on rikas historiallinen perintö; vilkas ja värikäs kaupunki häikäisevillä näköaloilla yli vuorien ja jossa on paljon nähtävää ja tekemistä. Erinomainen alkupiste tutkimiselle on kiireinen ja elämää sykkivä tori “Mercado dos Lavradores” missä voitte ostaa erilaisia eksoottisia kukkia ja paikallisia käsitöitä, trooppisia hedelmiä, kasviksia ja tuoretta kalaa. Täältä voitte käydä osassa meidän ihania museoita, muistomerkkejä, taidegallerioita ja puutarhoja. Sé katedraali, maamerkki sijoitettuna vanhan kaupungin keskustaan rakennettiin 1485-1514; se on yksi harvoista olemassa olevista Manueline-tyylisistä rakennuksista. Kävelkää meren äärellä kulkevaa kävelytietä Funchalin satamaan ja nauttikaa ihanista rannikkonäköaloista ja ympäristöstä. `chinesan´ ääressä, perinteinen kahvi, monissa huvivenesataman ympärilla olevissa kahviloissa. Pidempi kävelymatka kohti aallonmurtajaa palkitsee teidät upeilla näköaloilla yli Funchalin `amfiteatterin´ ja taka-alalla olevien häikäisevien vuorten.

2 kommenttia:

Perheenäiti kirjoitti...

Onko matka suunnitteilla? Madeira on hieno paikka, kävimme siellä joskus vuosia sitten alkukesästä. Ei ollut liian kylmä eikä liioin kuumakaan, mereltä tuulee aina. Ja siellä ylhäällä on takille tarvetta.

Käväisimme tietysti madeira-kierroksella kellareissa ja maistiaisilla ja sen jälkeen olikin kiire syömään jotain suolaista :-)

Poikkesimme myös drinkillä kuuluisassa Reid's Palace -hotellissa. Oli komeat näkymät merelle ja asiakaskunta aika "jäykän oloista".

Punatulkku kirjoitti...

Kyllä, kuukauden päästä pitäisi olla tuolla saarella. En ole vielä kauheasti ihqunu matkasta, mutta nyt vois jo hieman ruvet fiilistelemään.