keskiviikko 11. elokuuta 2010

Sykähdyttävää


Työkin voi joskus olla ihan mukavoo! Esimerkiksi tänään aamupäivä palaveria ja sitten päätettiin, että lähdetään iltapäiväksi maakuntamatkailemaan. Maakuntamatkalla kerettiin näkemään ja kuulemaan kaiken laista työhön liittyvää. Joissakin paikoissa ja kohteissa tuli käytyä ensimmäistä kertaa ja muutamissa käynti oli jo toinen. Otravaaran vanha kiisukaivos oli päivän sykähdyttävin kohde.
Otravaaran Kiisukaivos kiihtelysvaaran Heinävaarassa Ilomantsintien varressa. Kohteesta on louhittu 1920-luvulla rikkikiisua, reikä mitättömän pieni n. 10*20 m, syvyyttä tarinoiden mukaan 90 metriä, sivukäytäviä, ei karttoja, 1 välitasanne n. 20 m syvyydessä. (Sukelluslinkki)
Nyt kaivoksessa ei voi enää sukeltaa, sillä se on tyhjennetty täyttöä varten. Jossakin vaiheessa urakoitsija täyttää onkalot mailla ja kaivosta ei enää ole. Muutama kuukausi sitten paikalla oli vain pieni lampare eli kun kaivoskuilu oli vettä täynnä, ei olisi voinut kuvitella että alla on vanhoja, syviä vettä täynnä olevia kaivoskuiluja. Vesi kaivoskuiluissa on ollut rikkipitoista ja se on puhdistettu kalkkikiven läpi juoksuttamalla samalla kun se on pumpattu pois kaivoksesta. Ei kommentteja: