maanantai 23. tammikuuta 2012

Elinvoimainen Suomi


Luin eilen opiskeluun liittyvän artikkelin, Sitran sivuille aukeavan raportin Elinvoimainen Suomi. Artikkelissa oli monta kiinnostavaa asiaa kuten 
-    globalisaation muuttuminen Länsi-vetoisesta Aasia-vetoiseen globalisaatioon
-    uuden johtajuuden tulee olla luottamusjohtajuutta
-    public-private-people-parternership, uusi yritysmuoto
- työelämän haittakustannus 25 Mrd €/v, joka muodostuu ennenaikaisista eläkkeistä (21), sairauspoissaoloista (2) ja työtapaturmista (2)

Lisäksi luin Annan nro 3 artikkelin "Suomalaisia kunniamurhia?". Artikkelissa oli kysytty onko vuoden sisälle tehdyt kuusi perhesurmaa, joissa on kuollut kymmenen lasta, neljä äitiä ja yksi isä kunniamurhia? Artikkelissa on myös kirjoitettu, että perheen surmaaminen on viimeinen epätoivoinen yritys ottaa tilanne haltuun, kun kontrolli omasta elämästä on kadonnut. Jutussa on myös kerrottu yhdeksi osasyyksi näihinkin surmiin 90-luvun laman. Laman aikana osa kansasta joutui kärsimään kohtuuttomasti.

Sitran raportissa on kerrottu maailman murroksesta ja siitä, että nykyajan nuoret joutuvat suhtautumaan työhön ja omaan toimeentuloon eri lailla kuin me heidän vanhempansa. Vakituisen työn löytyminen on melkeinpä mahdotonta. Nuori joutuu tekemään pätkätöitä ja olemaan koko ajan tietämätön tulevaisuudestaan. Minun ikäluokan ihmisille saattaa olla yksi koko työuran kestänyt työsuhde. Annan artikkelissa oli myös vahvasti esillä, ettei nykyajan ihmiset tiedä mistä saavat apua, kun "maailma potkii päähän ja seinät kaatuvat päälle". Yksinkertaisesti ei ole tukiverkkoa, johon ottaa yhteyttä vaikeassa tilanteessa. Myös häpeä ajaa tekemään mahdottomia tekoja. Eihän meillä voi mennä näin huonosti!

Viikonloppuna myös presidentinvaalit herkistivät ajattelemaan asioita hieman syvällisemmin. Mitä mieltä minä olen asioista? Mitkä kaikki asiat voivat vaikuttaa yksilön. kansan ja koko maailman asioihin? Voinko itse jotenkin vaikuttaa omaan, juniorin, Suomen ja koko maailman tilanteeseen teoillani, äänelläni ja asenteillani. Presidentinvaaleissa ääneni annoin ensimmäisenä henkilölle ja hänen asiantuntemukselleen, toisena vasta puolueelle. Totta kai kokonaisuuteen vaikuttaa puolueen kannanotot, mutta en missään nimessä halunnut antaa ääntäni yli 70 vuotiaalle vanhukselle. Toisella kierroksella on oma suosikkini ja toivoisin, että hänestä  tulisi elinvoimaisen Suomen presidentti.


Ei kommentteja: