maanantai 5. joulukuuta 2011

Kiuaskivet


Niin kuin jo aikaisemmin kirjoitin saunan kiukaasta, ei kiukaan vastukset olleet palaneet. Olisiko mamman aikakäsityksessä ollut jotain vialla, kun sauna ei tuntunut lämpiävän?!?! Kun tsekkasin kiukaan vastukset, minun piti ottaa kiuaskivet pois kiukaasta. Niinpä näppäränä lomalaisena, kävin ostamassa uudet kiuaskivet. Eikös ne pitäisi uusiakin kerran vuodessa? Varsinkin jos saunaa lämmitetään useamman kerran viikossa. Niinpä ostin kalliit pyöristyt uudet kiuaskivet. Liekkö löylyjen pehmeys verrannollinen kiven pyöreyteen?
Kivet vaihdettuani, minulle iski ongelma. Minne sijoitan vanhat kiuaskivet? Niinpä olin olevinaan fiksu ja kuljetin vanhat kiuaskivet karvaisen pissityslenkin varrella olevaan kivikkoon (muovikassissa viidellä eri lenkillä). Mutta oliko tekoni sittenkään ekologinen ja fiksu? Jos tämän asuinalueen kaikkien saunojen kiuaskivet kärrätään vuoden välein tuohon kivikkoon, niin miltäkähän se muutaman vuoden perästä mahtaisi näyttää? Saattaisi kaupungin puisto-/kunnossapitopuolen porukka ihmetellä kiviröykkiöitä, jotka entisten lisäksi alueelle kertyisi. Ei varmaan minun kiuaskivieni takia kivien määrään tullut isokaan muutos, mutta en tosiaankaan tiedä, minne kaikki vanhat kiuaskivensä kuljettavat?


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja toisaalta, miksi ostaa kivet kaupasta kun luonnostakin voi kerätä. Kivi kun kivi.

Sesse kirjoitti...

Kiva kun poikkesit blogissani, tulehan toistekkin :)
Toivottavasti on nyt hyvät löylyt!

Punatulkku kirjoitti...

Anonyymi: Olen aina luullut, että ostetut kiuaskivet ovat vahvempia ja kestävät pitempään.

Punatulkku kirjoitti...

Sesse: Löysin blogisi jonkun toisen blogin kautta ja luin kaikki postauksesi. Mukava blogi ja toivottavasti jaksat kirjoitella jatkossakin :))

Perheenäiti kirjoitti...

Minä luulisin, että kiuaskiviä pitää lähinnä vain lisätä eli kerätä mahdolliset rikkinäiset pois (ettei tule soraa ja muraa lattialle) ja laittaa ehjät tilalle, kaikkia ei tarvitse kerralla uusia. Kiuaskivet ovat kai ihan omaa sorttiaan, "tavalliset" luonnonkivet hajoavat helposti kuumalla kiukaalla löylyveden vaikutuksesta.

Hyviä löylyjä!

Punatulkku kirjoitti...

Perheenäiti: Olen samaa mieltä tuosta hajoamisesta ja rapautumisesta. Minä olen vaihtanut aina kaikki kivet kerralla.

A-L kirjoitti...

Kassi kerrallaan hiissasin myös omat kiuaskiveni luontoon.
Kun olivat alkaneet hajoamisensa, eivätköhän jatkakin sitä.

Punatulkku kirjoitti...

A-L tuo lohduttaa, kiitos :))