maanantai 27. kesäkuuta 2011

Puhdistus


Luin Sofi Oksasen kirjan Puhdistus. Kirja on saanut Finlandia palkinnon vuonna 2008, Runeberg-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2009 ja Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Enkä ihmettele yhtään! Romaani on helposti luettava. Kirjan juoni ja eri ihmisten historian yhtymäkohdat loksahtivat paikoilleen ilman, että piti tehdä suurempaa ajatustötä. Kirjan sisältö antoi jälleen kerran valaistusta monesti vaietuista ja häpeällisistä asioista, jotka vaikuttavat monen varsinkin naisen nykyisyyteen. Miten paljon kaikki nuo kauheudet, kuten naisten ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, voivatkaan vaikuttaa ihmiseen henkisesti ja fyysisesti. Ei voi ymmärtää?!?
Sofi Oksanen on kirjoittanut Puhdistuksen vuonna 2007 ensin näytelmäksi, joka kantaesitettiin Suomen Kansallisteatterissa helmikuussa 2007. Sen jälkeen Oksanen kirjoitti näytelmästä romaanin. Kirjan kansitekstinä voi lukea: Hallittu, näytelmää syväluotaavampi ja jos mahdollista raastavampi teos on tekijänsä tähänastisen tuotannon merkittävin teos.
Oksasen teokset: 
Stalinin lehmät, romaani 2003
Baby Jane, romaani 2005
Puhdistus, näytelmä 2007
Puhdistus, romaani 2008

2 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Nuo kaikki Oksasen kirjat on todella helppolukuisia, vaikka järkyttäviä tarinoita. Suosittelen kaikkia.

Punatulkku kirjoitti...

Baby Jane ja Puhdistus on luettu ja Stalinin lehmät on vielä hyllyssä. Kävitkä katsomassa tuon Puhdistuksen teatterissa?