maanantai 20. kesäkuuta 2011

Kadonnut symboliLuin uusimman Dan Brownin trillerin, Kadonnut symboli. Seuraavassa Dan Brownin haastattelusta suora lainaus, jossa hän kertoo mm. kirjan tapahtumapaikasta Washingtonin Capitol-kukkulalasta ja siellä sijaitsevasta kongressitalosta.
Kadonnut symboli merkitsee siinä mielessä uutta vaihetta Dan Brownin uralla, että se tuo Harvardin yliopiston symbolien tulkintaan erikoistuneen professori Robert Langdonin Rooman ja Pariisin jälkeen takaisin Yhdysvaltoihin - suoraan vallan ytimeen Washingtoniin.
"Minulle tapahtumapaikka on itse asiassa yksi keskeinen henkilöhahmo. Se on tärkeä, koska romaanini kaikki tapahtumat sijoittuvat tarkoin valitsemaani maantieteelliseen paikkaan - kuten nyt Washingtoniin ja Capitol-kukkulalle. Paikalla on suuri merkitys. Tämäkin haastattelu olisi erilainen, jos kävisimme sen esimerkiksi ydinsukellusveneessä", Dan Brown huomauttaa.
Hän korostaa, että hänellä itsellään täytyy olla omakohtainen kokemus paikasta, johon romaaninsa sijoittaa. Yhdysvaltojen kongressissa hän kävi useamman kerran tarkistamassa todelliset tapahtumapaikat. Vasta sen jälkeen hän alkoi kerätä lisää tietoa kongressirakennuksen historiasta, arkkitehtuurista ja vapaamuurareiden toiminnasta kertovista jäljistä, joita ihmiset eivät yleensä huomaa.
Itse rakennus on 230 metriä pitkä ja reilusti yli 100 metriä leveä. Noin 65000 neliömetrin kokoisessa rakennuksessa on peräti 541 huonetta. Dan Brown muistuttaa, että kongressitalon uusklassisen arkkitehtuurin tietoisena tarkoituksena oli herättää muistikuvia antiikin Roomasta, jonka ihanteita Yhdysvaltojen perustajat halusivat osin noudattaa, kun he loivat uuden tasavallan. 

Kirja on, samoin kuin Da Vinci koodikin, romaani. Kirjaa lukiessa tuli monesta asiasta sellainen "harha", että tämä onkin niin toden tuntuista. Kirjailija on saanut toden tuntua romaaniinsa paikkojen, rakennusten todella hyvästä asiantuntemuksesta. Samoin vapaamuurarius ja siihen liittyvä erittäin suuri infon määrä, jonka kirja sisältää, on varmaankin totta. Kirjan juoni on tietenkin sitten sitä romaania, joka ei ihan totena iskostu lukijan mieleen.
Otin kirjan matkalukemiseksi Pariisiin, mikä oli virhe. Matkalukemisena pitää olla kevyttä, helposti luettavaa tekstiä. Tällainen kirja, jota täytyy lukea ajatusten kanssa ei oikein edistynyt pelkkänä iltalukemisena. Kirjan lukemiseen meni yllättävän pitkä aika, melkein kolme viikkoa.
Ensimmäistä Brownin romaania Enkelit ja demonit en ole onnistunut haalimaan pokkarina eli se on vielä lukematta.


Ei kommentteja: