tiistai 13. maaliskuuta 2012

Erilaiset

Päivä 1: Omakuva
Päivä 2: Suosikkitavara
Päivä 3: Perheenjäsen
Päivä 4: Harrastus
Päivä 5: Vanha kuva
Päivä 6: Teema "vihreä"
Päivä 7: Kuva jota en koskaan julkaissut
Päivä 8: Suosikki kuva
Päivä 9: Päivän asu
Päivä 10: Tämä tekee minut iloiseksi
Päivä 11: Hullua
Päivä 12: Arkeni
Päivä 13: Teema “valo”
Päivä 14: Talvikuva
Päivä 15: Rakkaus
Päivä 16: Mustavalkoinen omakuva
Päivä 17: Hetki
Päivä 18: Tunteet
Päivä 19: Täällä minä asun
Päivä 20: Teema “erilaiset”

Päivä 21: Kun olin pieni
Päivä 22: Tästä olen riippuvainen
Päivä 23: Kesäkuva
Päivä 24: Tämä tekee minut surulliseksi
Päivä 25: Kaikessa kiireessä
Päivä 26: Tämä naurattaa aina
Päivä 27: Teema ”kaksi”
Päivä 28: Sää
Päivä 29: Uusin kuva minusta
Päivä 30: Valinnainen kuva


Päivä 20:Teema "erilaiset"


Tämän päivän haasteeseen "Erilaiset" valitsin sunnuntain 11.3.2012 Karjalaisessa sunnuntaisuomalaissivuilla olleen artikkelin "Erityinen Elli". Juttu käsitteli 3-vuotiasta Down-tyttöä Elliä ja hänen perhettään. Silmät kostuivat artikkelia lukiessa ja halusin tuoda tänne blogiin otteita ajatuksia herättävästä tekstistä:

Elli Muilu ei ole ihan tavallinen lapsi. Hän on reipas mutta rauhallinen: hän on järjestelmällinen ja hyvin sosiaalinen.

Vauva työnsi kieltään ulos sillä tavalla, että diagnoosi oli selvä. Sen lyhyen hetken minusta tuntui kuin musta esirippu olisi vedetty eteeni. Se nousi kuitenkin nopeasti ylös. Sen jälkeen minulle tuli valtava tarve saada kaikki rakastamaan tätä lasta. Pelkäsin, ettei niin tapahtuisi.

Erityislapsi on monessa suhteessa vaativampi kuin tavallinen lapsi, mutta Muilujen arjessa Ellin erilaisuutta ei aina edes muisteta. Syntymästään asti Elli on hurmannut ympäristönsä valloittavalla olemuksellaan.
- Me olemme aivan tavallinen perhe, Muilu muistuttaa.

- Esimerkiksi syömisessä oli aluksi ongelmia, ja tällä hetkellä treenaamme Ellin motoriikkaa, hyppimistä ja sukkien laittamista jalkoihin. Muihin lapsiin verrattuna Ellissä on kuitenkin enemmän samaa kuin erilaisuutta.

Elli sai pikkusiskon vajaa vuosi sitten. Iita on niin sanottu tavallinen tyttö. Eihän Ellikään sairas ole. Hän on erilainen terve tyttö.

Luokanopettajina työskentelevät Päivi ja Jussi Muilu ovat tottuneet siihen, että lapset ovat erilaisia, kukin oma yksilönsä.
Kun erilaisuus osuus omaan perheeseen, tilannetta tulee punnittua eri tavalla, mutta tietynlaista suvaitsevaisuutta kumpuaa kuitenkin sisältä päin.

- Joskus on pakko havahtua pois tästä omasta, tavallisena pitämästä maailmasta ja todeta, kuinka moneen junaan meitä täällä onkaan.

Mielipidekirjoittajat ovat saaneet Muilun pahoittamaan mielensä monta kertaa, mutta siitä huolimatta hän uskoo, että suurin osa ihmisistä on toisenlaisia.


1. Downin oireyhtymä johtuu kromosomihäiriöstä. Down-ihmisellä on usein mantelin          muotoiset silmät, lyhyet raajat, pyöreät kasvot ja lyhyt kaula.
2. Suomessa syntyy vuosittain 70 - 100 Down-lasta. Oireyhtymä on yhtä yleinen kaikkialla maailmassa.
3. Jokainen Down-lapisi on yksilö, jonka kehitystä ei voi etukäteen ennustaa. Down-ihmiset ovat usein taiteellisesti ja musikaalisesti lahjakkaita.


Kansainvälistä Down-päivää vietetään keskiviikkona 21.3.

Tekstin kursivoidut kohdat on lainausta suoraan Karjalaisen artikkelista "Erityinen Elli"

Ei kommentteja: