tiistai 5. lokakuuta 2010

Madeiraa maalta, mereltä ja ilmasta!

Matkakertomus Madeiran matkastani 27.9 - 4.10.2010

Ensimmäinen lomapäivä 27.9.

Ensimmäinen lomapäivä, joka oli samalla matkustuspäivä alkoi Piolotin maittavalla aamiaisella. Pilotista oli kuljetus lentokentälle ja kentällä menikin yllättävän paljon aikaa chekkaukseen. Jono mateli etanan vauhtia. Seuraavan kerran pitää varmaan yrittää self chekkausta.

Koneen pakkausta
Koneen lähtöön ei jäänyt paljon aikaa ja koneen pakkaaminen tapahtui tosi tyylikkäästi. Istumapaikkani oli yli kuusikymppisen pariskunnan vieressä. Heidän kanssaan tuli tarinoitua. Lentokoneessa oli hyvää aikaa keskittyä ensimmäiseen Wallanderiin. Käytävän toisella puolella oli lentoemoille eristetty lepopaikka. Lentoemot kävivät lepäämässä vuorotellen verhojen takana.

Lentoemojen lepopiilo
Määränpäähän saavuttiin ja hotellikin löytyi. Hotelli (Porto Santa Maria) on tasokas ja mukava paikka, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa. 

Hotellihuoneeni ikkuna (keltainen alaoikea)
Hotellin uima-allas aamuauringossa
Taivas on ollut melkein koko ajan pilvessä, mutta välillä onneksi aurinko pilkistelee. Kävin hotellin altailla ottamassa vähän tuntumaa kesään ja syömässä iltapalan. Vähän on tullut mietittyä, mitä kaikkea olisi mukava nähdä ja kokea viikon aikana tällä saarella. Mutta siitä enemmän seuraavina päivinä.

Synttäripäivä tiistai 28.9.

Tiistai alkoi ensimmäisillä onnitteluviesteillä about klo. 5.30 paikallista aikaa. Viestittely ja onnittelut jatkuivat sitten pitkälle iltaan.
Kolibrikukka
Tänään oli Aurinkomatkojen tervetulotilaisuus, jossa kertoiltiin viikon ohjelmista ja paikoista joissa kannattaa käydä. Tein sitten lopullisen päätöksen ohjelmastani. Saarta tulee nähtyä maalta, mereltä ja ilmasta. Jänskin juttu tapahtuu torstaina. Ihana kihelmöivä odotus ja kutkutus on mahan pohjassa. Odotelkaa, saatte kuulla ja toivottavasti nähdäkin mitä minä olen mennyt tekemään.

Amaryllis
Tänään rantauduin uima-altaille heti tultuani takaisin hotellille. Ensin meinasi usko loppua auringon ottoon, mutta tuulen tuiverrus ja pilvet kaikkosivat ja aurinko porotti sitten loppujen lopuksi ihan mukavasti. Kävin altaassa uimassa muutaman kerran ja ensimmäinen Wallander tuli lopeteltua. Seuraavan pokkarin tiimoilta kaivan verta nenästäni. Mutta haitanneeko tuo! Elämän realiteetithan on otettava vastaan, vaikka sydän verta valuen. Mutta mukavampaan aiheeseen, synttäripäivän lounas oli mehukas salaattiannos. Hotellin aamiainen on omaa luokkaansa ja siitä jonain toisena päivänä tarkemmin. Hotellin aamupalan jälkeen olen tänään syönyt vain kakkupalan ja kahvin sekä salaattiannoksen. Eikä nälkä ole päässyt vaivaamaan. 

Salaattiannos ja valkkari
Päiväkahvit altaalla
Sitten hotellin iloinen yllätys synttärisankarille odotti huoneessa ja iltapalaksi oli kiva, sydän onnesta sykkyrällä, nautiskella synttärikakkua. 

Kuohuvaa!

Hotellin yllätyskakku
Haaremihousut
Tänään ostin itselleni haaremihousut, jotka ovat mukavan väljät pöksyt myös Suomen helteiseen suveen ja kotoiseen oleskeluun.

Matkakertomus jatkuu....
Edit 6.10. klo. 14.00

Saarikierros  keskiviikkona 29.9.

Tänään saariretkelle piti nousta jo ennen kuin aamu edes valkeni. Aamupalle piti jättää tarpeeksi aikaa, että voi tankata mahdollisimman täyttävästi.Aamupalapöytä on ihan, mutta niin kuin lupasin siitä joku toinen päivä enemmän.

Saarikierros kartalla
Saarikierros käsitti saaren läntisen osan kierroksen. Saarikierros aloitettiin nousemalla Cabo Girao kalliojyrkänteelle, joka kohoaa +580 m Atlantin pinnan yläpuolelle. Jyrkänne on maailman korkeimpia rantatörmiä. Viljelijät on onnistuneet valtaamaan viljelyksilleen mitä ihmeellisimpiä paikkoja, kuten jyrkänteen juurella. Sinne pääsee vain veneellä tai gondolihissillä! Saarelle on rakennettu 1990 - 2000-luvuilla EU-rahoituksen avulla paljon tunneleita, jotka lyhentävät matka-aikoja paljon.

Näkymiä kiivetessä Cabo Giraolle
Näkymä Gabo Giraolta Atlantille
Huipullakin rakennetaan
ja harrastetaan kauppaa
Matka jatkui Ribeira Brava (=Villi joki)  kaupunkiin. Kaupunki on perustettu vuonna 1440 ja on eräänlainen liikenteen solmukohta saarella. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on 1500-luvulla rakennettu benediktiinikirkko Sao Bento (Pyhän Benedictuksen kirkko), jossa on saaren kauneimpia kultauksia ja puukoristeluja, hieno jouluseimi ja koristeellinen kasteallas. Yhdestä kaupungin putiikista ostin kaksi Madeiralaisten miesten hattua.

Ribeira Brava

Sao Bento kirkko
Alttari
Maderalainen myssy
Matka jatkui kohti saaren keskiosaa ja vuoria. Pysähdyimme Encumeadaan, joka toimii vedenjakajana ja on 1007 mpy. Huikeita näkymiä Madeiran luontoon ja ilmakin viileni sen verran, että villavaatteita ostettiin paikallisilta myyjiltä. Kaupassa maisteltiin Madeiralaista viinaa Ponchaa, jota sai pienen lasillisen 1 € hintaan. Poncha valmistetaan hunajasta, sokeriruokosiirapista ja "rommista".

Lomalainen Encumeadan näköalatasanteella
Pilvistä maisemaa
Vedenjakajalta laskeuduimme kohti pohjoisrannikkoa Sao Vicentan kylää, jonka ohitimme ilman pysähdystä. Seuraavaksi pysähdyimme Seixalissa, jossa kuvasin morsiushuntuputouksen. Seixalin seisakkeen puodista ostin villasta neulotun ponchon itselleni

Morsiushuntuputous
Poncho
Seuraava matkakohde olikin lounaspysähdys Porto Monizissa, jossa saimme nauttia maittavan lounaan oikein mahtavissa maisemissa ravintola Chachalotessa. Lounaaksi valitsin paikallista Espada-kalaa friteeratun banaanin ja valkoviinin kera, herkkua :) Espada on syvänmeren kala; erittäin herkullinen ja harvinainen. Se kalastetaan erikoisvälinein siimalla ja syöteillä 800-1000 metrin syvyydestä Madeiran vesiltä. Tiettävästi tätä kalaa esiintyy vain Madeiran lähistöllä ja joissakin paikoin Japanin vesillä. Kala on sokea ja kun se nostetaan syvyyksistä se kuolee sukeltajan tautiin ennen pinnalle nostoa.

Lounasravintola
Espada kalaa banaanin kera

Lounasmaisemaa
Lounaan jälkeen suuntasimme taas kohti vuoria ja Parezerasiin, jossa oli tarjolla jalkaterapiaa yhden hotellin pihapiirissä. Hotelli on erikoistunut luontoasioihin niin toiminnoissaan, ympäristössään kuin tarjonnassaankin.

Maisemaa Porto Moniziin
Jalkaterapiaa kävyillä
...soralla
....karkealla merenrantahiekalla
....havun neulasilla
...isoilla kivillä
mutahoidon saaneet jalat
....pesu levadassa
Jalkaterapian jälkeen kotimatka kohti pääkaupunkia ja hotellia Funchalissa voi alkaa. Maisemien, luonnon, ilmaston, kasvien ja kukkien ihastelu kuului jokaiseen lomapäivään

Mahtavaa maisemaa
Matkakertomus jatkuu....
Edit 7.10. klo. 10.00

Chillailua ja kuivaharjoittelua torstaina 30.9.

Olin varannut ja maksanut synttärilahjana itselleni varjoliitelyn. Tänään se tulisi tapahtumaan, loman extreme-osuus eli varjoliitelyä tandemina. En oikeastaan jännittänyt yhtään itse lentoa. Minua arvelutti vain lähtö ja laskeutuminen. Mutta ennen liitelyä oli aikaa tutustua hieman kaupunkiin ja käydä kävelemässä Kaupunginpuistossa.

Patsas Kaupunginpuistossa

Suihkulähde

Taksit parkissa


Turvallinen matkakohde
Päivä jatkui odottelulla ja vihdoin minut tultiin hakemaan hotellilta. Madeiran suotuisten tuulten ansiosta saarella on loistavat mahdollisuudet varjoliitämiseen ympäri vuoden. Saaren kaunista luontoa ja merta pääsee yläilmoihin ihailemaan noin 400 - 600 metriin meren pinnan yläpuolelle. Varjoliito tandemina onnistuu, vaikka ei ole aikaisempaa kokemusta liitämisestä. Painoraja liitämiselle on 40 - 93 kg. Varusteina pitkähihaista ja pitkälahkeista vaatetta sekä lenkkarit. Niinpä matkustettiin vuorelle, josta liitely aloitettaisiin. Mutta tänään ei tuulet olleet suotuisat eikä turvalliset varjoiluun lähtemiseen, joten se siirrettiin suosiolla huomiseen. Huomenna paremmalla Onnella!

Varjo valmiina lentoon
Matkakertomus jatkuu....
Edit 8.10. klo. 11.45

Levadaa ja liitelyä perjantaina 1.10.

Perjantain ohjelmassa oli opastettu Referta-levada. Reitti oli helppo noin  6 kilometriä levadavaellus. Kuljimme reitin rauhalliseen tahtiin levadan vartta nauttien kauniista maisemista, kasveista, kukista ja viljelyksistä. Reitin päätteeksi söimme tomaatti-sipulikeiton uppomunalla Porto de Cruzin pohjoisessa pikkukylässä, Kotkankallion kupeessa. Vaellus sujui yli puolen välin mukavassa pilvisessä säässä mutta sitten rupesi satamaan ja sade kasteli meidät melko perusteellisesti. 
Levadas, loivasti laskevat kastelukanavat on rakennettu saarelle orjatyövoiman avulla. Vuoristoisessa maisemassa kasteluvesi johdetaan levadoja pitkin viljelyksille. Kanavia on saarella yli 2 100 kilometriä. Viljelykset on pengerretty vuoristoiseen maastoon ja ihmetellä täytyy, miten vaikeissakin maastoissa ihmiset viljelevät ja saavat toimeentulonsa. Toisaalta ilmasto on suotuisa ja joistakin viljelyksistä saadaan jopa neljä satoa vuodessa.

Levada
Levadatunneli
Banaani
Maisemaa levadaltaTaustalla Kotkankallio
Tomaattia
Levadaa
Kastanja
Sokeriruoko
Vuohi aterioimassa
Talo levadan varrella
Meri Porto de Cruzin edustalla

Levada-retken jälkeen kävisin hotellilla vaihtamassa vaatteita ja sitten uusi yritys liitelyyn. Tänään tuulet olivat suotuisat ja kun lähtöpaikalle päästiin ei enää ollut mahdollista jänistää. Ei kun reppu selkää ja valjaat kiinni ja taivaalle.

Valmistautuminen
Lentoon
I´am flying

Voittajafiilistä
Hiaaaaa.....
Tuplana
about 600 m merenpinnasta
Hienoissa maisemissa
Kohta laskeudutaan
Landing
Laskeutuminen oli hieman haastavaa. Laskeuduimme meren rantaan ja lentäjä kehuskeli jalkavoimiani, koska maassa oli yli metrin "laskeutumisjäljet". Ihme kun pysyin pystyssä! Mutta fiilis lennon jälkeen oli mitä mahtavin. Levadan ja liitelyn jälkeen oli pakko ruveta lepäämään ja lepoa / unta riitti 14 tuntia putkeen. Muutenkin vuoristo- / meri-ilmasto sai aikaan erittäin hyvät, syvät ja pitkät yöunet lomalla.

Matkakertomus jatkuu....
Edit 8.10. klo. 19.45

Madeiraa mereltä lauantaina 2.10.

Lauantaina oli vuorossa Madeiran ihailua mereltä. Meriretki tehtiin katamaraanilla. Katamaraanin kyyti on tasaista ja miellyttävää keinuntaa vaikka meren käynti olisikin hieman tuulisempi. Päivä alkoi pilvisenä, mutta muuttui meriretken aikana aurinkoisesta pieneen sateeseen. Meriretkellä on tarkoitus nähdä meren eläviä ja tällä retkellä bongasimme delfiinejä. Delfiinit esittivät pienen näytöksen ja ovat selvästi tottuneet uiskentelemaan ja esiintymään, kun laivoja on vierellä. Delfiinien jälkeen ajoimme merelle Gabo Giraon kalliojyrkänteen alapuolelle, jossa oli mahdollisuus uida meressä. Niinpä muutamat matkalaiset uskaltautuivat lämpimän meren syleilyyn. Merivesi oli todella lämmintä n. + 24 celsiusta.


Katamaraani
Auringon ottoverkko
Tähystäjä
Lintuja merellä
Funchal mereltäDelfiini show
Gabo Girao mereltä

Madeiraa ilmasta sunnuntaina 3.10.

Sunnuntain aamupäivän ohjelmaan otin köysirata-ajelun gondolihissillä Funchalista Monteen. Köysiratoja on rakennettu saarelle 2000-luvulla helpottamaan ja nopeuttamaan liikkumista paikasta toiseen. Tietenkin nämä vekottimet vaativat jatkuvaa ylläpitoa ja huoltoa. Tämäkin hissi kuljettaa matkustajia vuoden jokaisena päivänä joulupäivää lukuun ottamatta. 
 
Gondoliretken jälkeen kävin shoppailemassa viimeiset tuliaisostokset ja loikoilin erittäin tuulisessa säässä altaalla. Sää vaihteli uskomattoman paljon päivän aikana ja tietysti saaren eri puolilla ihan päivittäin. 
Lähtöpäivä maanantaina 4.10.
Maanantai oli Suomeen matkustuspäivä. Madeirasta jäi erittäin positiivinen kuva ja ehkäpä joskus matkustan sinne uudelleen! Esittelen vielä viimeisenä lupaamani hotellin aamupalan. Matkaa valitessani annoin luvan varata hieman extraa ja tasokkaampaa, koska olihan kuitenkin kyseessä oma juhlamatkani. Hotelli oli neljän tähden hotelli ja hintaan kuului aamupala. Aamupala oli runsas ja kun ollaan saarella, jossa kasvatetaan hedelmiä, oli niitä tarjolla varmaan kymmentä eri laatua. Myös lämmintä ruokaa, perunaa, makkaraa, kananmunia eri muodoissa, lämpimiä tomaatteja jne. oli tarjolla. Ainoastaan kaurapuuro puuttui :) Myös sämpylä- ja leipälajeja oli lukematon määrä. Seuraavana esillä yhden aamun aamupala.
Lämmintä murkinaa

Leipää ja kahvileipää

Mehua ja hedelmiä
Meren rannalla kun oltiin, oli kalastajia rannalla joka ikinen päivä. He viihtyivät rannalla kalastaen tunteja.


Kalastajat työssään

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Punatulkku!

Ihania kuvia ja hieno kertomus ikimuistoiselta matkaltasi Madeiralle!
Vielä kerran lämpimät onnittelut!

Kiitos kun saamme matkustaa kanssasi sinne lämpimään paratiisiin t. Aili-mummo<3

Punatulkku kirjoitti...

Kiitokset :)) Matkakertomus on hyödyllinen myös itselleni. Mutta jos se vielä ilahduttaa lukijoitakin, niin vielä parempi.

Perheenäiti kirjoitti...

Oi, tuttuja maisemia!

Hienon matkan olet tehnyt, jo tähänastisen matkakertomuksen perusteella. Odottelen jatkoa!

Punatulkku kirjoitti...

Jatkoa seuraa kun saan vain kuvat järjestykseen. Jonkinlaista päiväkirjaa pidin reissulla,
mutta kuvia ja juttuja pitää
vielä täydentää.

Stansta kirjoitti...

Kiitos mahtavasta reissusta! =)
Ihanaa kun nykyään pääsee tässä jakkaralla vaikka minne päin maailmaa.
Taisi olla loistava reissu!

Punatulkku kirjoitti...

Kiitoksia! Reissu oli ihan kiva kokonaisuutena. Pääsi irti arjen hyörinästä. Ja aurinko ja lämpö, niitä kyllä kaipaisi jo nyt eikä syksy ole vielä pitkälläkään :(