lauantai 10. huhtikuuta 2010

Unet


Kirjahyllyssäni on perintökirjana sinne eksynyt Unikirja, jossa on selitykset useammille tuhansille eri unien näyille. Kirjan on kirjoittanut E. I. Viljanne ja sen on kustantanut Viljanteen Kirjakauppa ja Kustannusliike,  Helsinki vuonna 1941.
Ajatuksemme liikkuvat aivoissamme, kuten valveillakin ja muodostavat kuvitelmia, joita valveilla ollessamme nimitämme mielikuviksi, mutta jotka unessamme - jolloin arvostelukykymme on kokonaan levossa - luulemme todellisiksi näytelmiksi. (E.I. Viljanne s. 5)
Kirjassa on aakkosjärjestyksessä sanoja, joille on selitetty merkitys. Tässä esimerkkejä:
Ampuminen, sen kuuleminen tietää onnettomuutta; jos itse ammut, tietää se asioittesi onnistumista.
Kultaraha, että saat suuren tehtävän.
Pelko, äkkihämmästystä.
Puhelin, uneksiminen, että juttelet jonkun kanssa puhelimessa tietää, että joku henkilö puhuu sinusta pahaa selkäsi takana.
Sika, sen näkeminen tietää yleiseen varallisuutta; - rypevä sika: suurta huvia; porsaiden kanssa: valoisaa tulevaisuutta.
Valo,  kirkas valo merkitsee sairaalle paranemista; - terveelle onnea ja kunniaa.

Valitettavasti minä näen unia (= muistan niitä herätessäni) tosi harvoin. Tuosta unien selityskirjasta voisi olla hyötyäkin, jos sattuisi muistamaan uniaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En usko näihin unikirjoihin. Minusta unennäkijä itse voi parhaiten selittää omat unensa, sillä hän tietää tapahtumat ja asioiden taustat. Ainakin omalta kohdaltani päättelin olevan niin...

Punatulkku kirjoitti...

En minäkään usko, enkä ainakaan niitä tsekkaile tuolta kirjasta. Mutta joskus unet kyllä ovat niin monivivahteisia ja sekavia, että en minä ainakaan pysty niitä selittämään. On vanha, arvokas ja mukava kirja, että esittelin sen tänne blogiini.
Äidilläni oli eläessään sellainen uni, jos hän näki lumisadetta, niin sen jälkeen hyvin usein tapahtui jotain surullista. Se on jäänyt mieleen kun hän aina unen näkemisen jälkeen kertoi, että nyt sattuu jotain.