maanantai 30. elokuuta 2010

Madeira

Tekstit ja kuvat täältä!

MADEIRAN SAARI, ALUEET, KULTTUURI JA HOUKUTUKSET

Trooppinen saaristo ihanalla subtrooppisella ilmastolla ja henkeäsalpaavilla maisemilla, Madeira on oikeutetusti tunnettu `kelluvana puutarhana´ tai `Atlantin helmenä´. Se sijaitsee Atlantin valtameressä, noin 560 mailia (900 km) Portugalin mantereelta ja noin 370 mailia (600 km) Marokon rannikosta; euroopan etuvartio atlantin valtameressä. Osana saaristoa ovat Madeiran asutut saaret ja Porto Santo sekä pieni ryhmä asumattomia saaria, Desertas ja Selvagens. Madeiran saari on niistä suurin.

Madeiralla on suuri määrä harvinaisia viehätyksiä sen sinisen taivaan ja meren ja mahtavien laaksojen ja runsaan monipuolisella kasvistolla olevien vuorien, lisäksi. Saari on tunnettu madeiraviinistä, koruommel käsityöläisistä, `Bolo de mel´istä, eksoottisista kukista, trooppisista hedelmistä, häkellyttävän kauniista maisemasta ja sen loistavasta uuden vuoden aaton ilotulituksesta, oka Guinnesin ennätyskirjan mukaan on maailman suurin. Lisätkää kaikki tämä sen leutoon ilmastoon ja on helppoa ymmärtää miksi `Paratiisisaaresta´ on tullut `vanhan maailman´ haluttu lomakohde.

LÖYTÖ
Portugalilainen kapteeni João Gonçalves Zarco ja Tristão Vaz Teixeira löysivät Porto Santon saaren vuonna 1418. Seuraavana vuonna yrittäessään jäädä asumaan Porto Santoon he huomasivat suuren mustan pilven lounaisessa horisontissa; he purjehtivat ja löysivät kauniin saaren jolle he antoivat nimen Madeira – metsien saari.


FUNCHAL

Sen rentouttavalla ilmapiirillä ja hienostuneella elämäntyylillä, Madeiran kosmopoliittisessa pääkaupungissa Funchalissa ei ole oikeastaan rikollisuutta.
Funchal julistettiin kaupungiksi 21. elokuuta 1508 ja se on saaren suurin kaupunki ja nykyään kaupankäynnin pääkeskus. Se sijaitsee Madeiran etelärannikolla ja on yksi atlantin valtameren suosituimmista risteilyalus käyntisatamista. Funchalilla on rikas historiallinen perintö; vilkas ja värikäs kaupunki häikäisevillä näköaloilla yli vuorien ja jossa on paljon nähtävää ja tekemistä. Erinomainen alkupiste tutkimiselle on kiireinen ja elämää sykkivä tori “Mercado dos Lavradores” missä voitte ostaa erilaisia eksoottisia kukkia ja paikallisia käsitöitä, trooppisia hedelmiä, kasviksia ja tuoretta kalaa. Täältä voitte käydä osassa meidän ihania museoita, muistomerkkejä, taidegallerioita ja puutarhoja. Sé katedraali, maamerkki sijoitettuna vanhan kaupungin keskustaan rakennettiin 1485-1514; se on yksi harvoista olemassa olevista Manueline-tyylisistä rakennuksista. Kävelkää meren äärellä kulkevaa kävelytietä Funchalin satamaan ja nauttikaa ihanista rannikkonäköaloista ja ympäristöstä. `chinesan´ ääressä, perinteinen kahvi, monissa huvivenesataman ympärilla olevissa kahviloissa. Pidempi kävelymatka kohti aallonmurtajaa palkitsee teidät upeilla näköaloilla yli Funchalin `amfiteatterin´ ja taka-alalla olevien häikäisevien vuorten.

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Lähenee


Tuolla muistitikulla on nyt se yli kaksi vuotta ajatuksissa, paperilla, selkärangassa, työpöydällä, yöunissa, puheissa ja blogissakin pinnalla ollut asia - OPINNÄYTETYÖ - n. 5200 kt:n tiedosto (65 sivua+1 kahden sivun liite) täyttä asiaa! Tai sitten ei! Työ on käynyt kommenteilla koulun ohjaajalla ja työpaikalla kahdella ihmisellä. Vielä pitäisi luetuttaa jo eläkkeellä olevalla virallisella työpaikan ohjaajalla, jos hän sen haluaa vielä ottaa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Pikkasen on sellainen kysymysmerkkiolo, kun en tehnyt kaikkia koulun ohjaajan  täydennyksiä työhön. En vaan viitsi kirjoittaa sellaista, joka jo siellä on kirjoitettuna ja joka on päivänselvää asiaa minulle ja työpaikan ihmisille. Työpaikallehan minä tämän työn teen! Eilen värkkäsin abstractia google-kääntäjän kanssa. Sitten tuli mieleen yksi ihminen, joka on fb:ssä kaverina, kysyä häneltä lukisiko hän  tiivistelmän in english ja tekisi korjaukset. No hän lupasi, ihanaa! Nyt viimeiset tarkastukset ja viilaukset ja sitten ONTti kehiin!!!!  Vähänkö olen täpinöissä ;)))


lauantai 28. elokuuta 2010

Masku


Viime viikolla vihdoinkin minulta paloi päreet viimeisten huonekalujen suhteen. Kuusi viikkoa sitten ostin Maskusta hyllystön ja uuden keittiön pöydän ja tuolit. Maksoin kiltisti laskun jo silloin ja minulle luvattiin, että huonekalut toimitetaan kolmen viikon päästä kotiini. No meni se kolme viikkoa ja neljäs. Viidennellä viikolla soitin Maskuun ja kyselin milloin mahtavat tulla maksamani huonekalut? Kaveri lupasi soittaa perään tiedon, mutta tuota soittoa ei koskaan tullut. Keskiviikkona minulla paloi käämi ja soitin tulikivenkatkuisen puhelun Maskuun. Jo rupesi tulemaan ensin tieto ja sitten jo varma lupaus, että torstai-iltana lähetys saapuu perille. Hienoa, olen erittäin tyytyväinen Maskun huonekaluihin. Mutta tuo toimituksen, tiedon ja palvelun tökkiminen ottaa kyllä kovasti päähän! No, nyt on kaikki muuttolaatikot tyhjennetty. Tavarat on laitettu paikoilleen ja olohuonekin näyttää jo mukavalta. Vielä pitäisi hommata loput lamput ja verhot. Lisäksi olisi elektroniikan virittelyä??? ja taulujen ruuvailua seinille???


torstai 26. elokuuta 2010

Lehtolaista


Leena Lehtolaisen uusin Maria Kallio -dekkari "Minne tytöt kadonneet" tuli lukaistua läpi. Niin kotoista luettavaa. Tykkään aivan valtavasti Lehtolaisen kirjoitustyylistä, varsinkin näissä Maria Kalliosta kertovista. Kirjassa Maria joutuu selvittämään mamu-asioita ja onhan siinä taas Marian perhe-elämäänkin paneuduttu. Kivaa lukea kirjasarjaa, jossa jokainen kirja käsittelee omaa aihetta, mutta pohjalla on se elämän juoni, joka jatkuu kirjasta kirjaan.

Edit 27.8.2010 klo.19.30
Eilisen kirjoituksen jälkeen luin Annan numeron 32-33 ja siinä oli kirjoitus Leena Lehtolaisesta. Kirjoituksessa oli Lehtolaisen yhtäläisyyksiä Maria Kallioon.
- intohimo taitoluisteluun
- kissa nimeltä Venjamin
- Labroaigh-viski
- miehen matemaattiset taipumukset

Jään innolla odottamaan seuraavaa Maria Kallio dekkaria tai muuta Lehtolaisen tuotantoa. Vinkkinä tulevaan, Lehtolainen oli  viettänyt keväällä kolme viikkoa Toscanassa ja sitä maisemaa hän tulee käyttämään jossakin tulevassa kirjassaan.


 Kuva täältä.


sunnuntai 22. elokuuta 2010

Nukuttaa


Haluan kesän, helteet ja auringon takaisin, HETI! Silloin jaksoi ja oli pirteä olo. Saattoi herätä keskellä yötä, haahuilla pari tuntia ja aamulla jaksoi herätä ennen kellon soittoa pirteänä ja energisenä. Illalla jaksoi valvoa ja oli pirteä olo koko ajan.
Nyt, kun kelit muuttuivat viileimmiksi ja aurinko ei enää paista, nukuttaa, nukuttaa, nukuttaa....koko ajan. Miten voikaan tuosta noin yks, kaks muuttua tilanne aivan päinvastaiseksi. Aamulla nukkuu aina kellon soittoon ja silloinkin tuntuu vaikealta herätä. Illalla, jos oikaiset sängylle vaikkapa lukemaan, olet unessa alta aikayksikön. Elämä tuntuu menevän kohti syksyä, kohti pimeyttä ja kohti unta vauhdilla.

lauantai 21. elokuuta 2010

Vapaalla


Eilen lähdettiin puolilta päivin työpaikan koulutustiloihin. Ensin syötiin ja sitten meille pidettiin esitelmää pumpuista. Keskusteltiin ja kyseltiin aiheeseen liittyen. Sitten vaihdettiin vapaalle, saunottiin ja väisteltiin hauleja ja pideltiin korvia kun pyssyt paukkuivat yhtenään. Sorsanmetsästys alkoi klo. 12.00 ja sehän huomattiin. Iltaa jatkettiin saunan, keskustelun, You Tube-videoiden merkeissä. Sitten tilattiin taksi ja lähdettiin keskustaan syömään, taas! Ilta jatkui paikallisessa tanssiravintolassa ja tulihan tuota muutama biisi tanssittuakin.
Tänään on ollut ihan hiljainen lipuminen normiolotilaan, kotitöitä, postissa ja kaupassa käyntiä ja kohta pitää varmaan ottaa pienet tirsat!



keskiviikko 18. elokuuta 2010

Hubaa


Kiivettiin koiran kanssa puutarhatöiden päätyttyä kodin vieressä olevalle meluvallille. Sinne oli jätetty kivikasa ja tässä seisotaan molemmat kivien päällä.



Minulla on duunihanskat kädessä, kun olen ahkeroinut pensasaidan juurilta nurmikkoa pois. Siinäpä on ollutkin urakkaa useammalle päivälle.



Koiralle olen heittänyt palloa tulevalle puutarhapalstapellolle, jonka pohjamaa on vielä kivikovaa savea. Ei taida porkkanan istutus onnistua moiseen maahan. Mutta ihmeeksi saveen on siementäneet apilat, ohdake, pujo ja saunokki. Nyt kukinnot ovat jo ohi ja kasvit ovat kuivaneet. Kesä on kääntynyt syksyksi!


maanantai 16. elokuuta 2010

A little bit

Perjantaina


Kosmetiikkaa


Lauantaina


Musiikkia by Manhattan Fall
Marjalassa

Sunnuntaina




 by Eiku ry
Pielisensuun kirkossa


perjantai 13. elokuuta 2010

Laskutikku


Eilen ollessani työkäynnillä ex-ex-työpaikalla, tuli puheeksi laskutikku ja sen käyttö. Vuonna kivi ja kirves eli ennen taskulaskimia käytettiin laskutoimituksiin laskutikkua. En mene satavarmasti sanomaan opeteltiinko oppikoulussa tai lukiossa laskutikun käyttöä, ilmeisesti. Mutta ainakin omassa ammatillisessa koulutuksessa oli laskutikun käytön opettelua. Muuton yhteydessä törmäsin omaan laskutikkuuni, joka oli kauniisti nimikoitu omalle nimelle. En ruvennut nyt syvemmin paneutumaan laskutikun käyttöön vaan kuvasin laskutikun tänne blogiin nuoremmille polville ihmeteltäväksi.



keskiviikko 11. elokuuta 2010

Sykähdyttävää


Työkin voi joskus olla ihan mukavoo! Esimerkiksi tänään aamupäivä palaveria ja sitten päätettiin, että lähdetään iltapäiväksi maakuntamatkailemaan. Maakuntamatkalla kerettiin näkemään ja kuulemaan kaiken laista työhön liittyvää. Joissakin paikoissa ja kohteissa tuli käytyä ensimmäistä kertaa ja muutamissa käynti oli jo toinen. Otravaaran vanha kiisukaivos oli päivän sykähdyttävin kohde.
Otravaaran Kiisukaivos kiihtelysvaaran Heinävaarassa Ilomantsintien varressa. Kohteesta on louhittu 1920-luvulla rikkikiisua, reikä mitättömän pieni n. 10*20 m, syvyyttä tarinoiden mukaan 90 metriä, sivukäytäviä, ei karttoja, 1 välitasanne n. 20 m syvyydessä. (Sukelluslinkki)
Nyt kaivoksessa ei voi enää sukeltaa, sillä se on tyhjennetty täyttöä varten. Jossakin vaiheessa urakoitsija täyttää onkalot mailla ja kaivosta ei enää ole. Muutama kuukausi sitten paikalla oli vain pieni lampare eli kun kaivoskuilu oli vettä täynnä, ei olisi voinut kuvitella että alla on vanhoja, syviä vettä täynnä olevia kaivoskuiluja. Vesi kaivoskuiluissa on ollut rikkipitoista ja se on puhdistettu kalkkikiven läpi juoksuttamalla samalla kun se on pumpattu pois kaivoksesta. 



maanantai 9. elokuuta 2010

Aurinko


Sunnuntain ilta-aurinko klo. 21.30


Maanantain aamuaurinko klo. 6.20


sunnuntai 8. elokuuta 2010

Säätila tänään klo. 15.00


Ja jos ei mistään muusta saa jutun aihetta, niin sää on yksi takuuvarma aihe. Ilmatieteenlaitoksen paikallissää näytti tänään klo. 15.00 tällaiselta. Itä-Suomessa oli kaikista lämpimintä. Mutta vaikka sääkartassa on kirkas auringon paiste, niin todellisuudessa aurinko on paistanut jonkinlaisen usvan takaa. Kävin ajelemassa keskustassa pyörällä ja kyllä keli oli todella kuuma ja painostava, mutta aurinko ei paistanut kirkkaalta taivaalta. Pyörälenkin jälkeen olikin vuorossa normaali uintisessio, ensin koiran uittaminen ja sitten oma uinti.



Ensi viikolla alkaa sitten uusi, loman jälkeinen arki. Juniori suuntaa askeleensa ammatilliseen koulutukseen puusepäksi. Toivottavasti ala on mieleinen ja koulua on kiva käydä, niin kuin tähänkin asti.

Varustautumista


Juniori tuli eilen kotiin kera iloisen yllätyksen. Kirjoitin joskus tammikuussa blogitekstin, jossa haikailin omaa mahdollista neulomista. Mutta neulomukset ovat vielä kaikki fantasioina pään sisällä, eikä oikein ole ollut aikaa / tarmoa ruveta käytännön puuhiin. Mutta ONNEKSI minulla on sisko, joka tykkää neulomisesta yli kaiken. Nytkin kesälomallaan hän oli neulonut pieniä vauvamekkoja (jonkinlainen kampanja!) lähetettäväksi Afrikkaan. IHAILTAVAA!! Niinpä kun tänä aamuna rupesin järjestelemään vaatteita, jotka juniori toi mukanaan kun jäivät minulta siskon luokse, kasaan oli ilmestynyt aivan ihanan värinen baktus. Baktus  ei kyllä ollut minulla mukana kun tulin teille ;)) KIITOS!


Lisäksi sain lomareissun aikana siskoltani kuvan kaulahuivin. Saman sarjan myssy minulla oli jo ennestään ja nyt sain parannellun version kaulahuivista. TOINEN KIITOS!


Lisäksi käyttöä odottaa malttamattomana Elämää-blogin arvonnasta saatu kaulahuivi, jossa on aivan ihqu malli ja lanka. Kyllä sitäkin on mallattu kaulaan jo muutaman kerran. Eli yhteenvetona syksy ja talvi voi minun puolesta tulla. Minä olen varustautunut kera blogiystävän ja siskon suojaamaan itseäni kylmältä ;)))


lauantai 7. elokuuta 2010

Uimassa uimasta uimaan!


Meni pitkälle heinäkuuhun ennen kuin heitin talviturkin. Mutta sen jälkeen onkin sitten uitu ja jälleen kerran uitu. Tänään ja eilenkin käytin ensin koiran uimassa ja sitten hyppäsin pyörän päälle ja hurautin läheiselle uimarannalle uimaan. Vesi on vieläkin niin lämmintä, että ei se paljon piristä näillä helteillä. Mutta on vähän aikaa edes märkä olo! Tänään otin eväät mukaan rantsuun ja söin pikkuveljen tekemiä pyörösiä sokerilimpparin kanssa. Helteillä pitää juoda nestettä, jossa on sokeria tai suoloja, niin olo ei pääse auringon paisteessa huononemaan. Minä en ole ikinä ollut "turhan" veden juoja muuten kuin ruuan kanssa. Helteet aiheuttavat minulle suonenvetoa jaloissa, mutta kun juomana on jotain ravitsevampaa niin ei ole tarvinnut kärsiä suonenvedoista.


torstai 5. elokuuta 2010

Myrskyvaroitus jatkuu


Eilisen illan taivas kuvattuna sateen jälkeen. Myrskyrintama ohitti meidät idästä. Tänään pidettiin pelastuslaitoksen kutsumana myrskytuhoihin liittyvä kriisipalaveri, johon myös työpaikaltani osallistuttiin. Viikonlopuksi on luvassa taas helteitä, joita yleensä seuraa ankarampia luonnon ilmiöitä. kuten  myrskyä, tuulta, rankkasateita, puiden kaatumisia, salamointia, sähkökatkoja jne. Työpaikalla on syytä kohottaa valmiutta lisäämällä päivystäjiä. Sähkökatkot aiheuttavat omassa työssäni suurimmat ongelmat myrskyn aikana. Pääministeri on lausunut huolestumisensa myrskytuhoalueilla yksin asuvista. Sosiaalipuolen on tarkistettava näiden yksin elävien vointi soittamalla tai käymällä paikan päällä katosmassa.



keskiviikko 4. elokuuta 2010

Paluita


Nyt on muutama päivä tehty paluuta loman jälkeiseen arkeen. Kyllähän siinä joutuu tekemään jonkinlaista mentaaliharjoitusta, vaikka loma olikin vain kolme viikkoa. Entä sitten, jos se olisi ollut viisi viikkoa! Onneksi on voinut lipua pikku hiljaa töihin kiinni eikä se ole ollut ketarysäys niin kuin yleensä. Olen tehnyt myös himppa lyhempää päivää mitä normaalisti. Mutta luulen, että ensi viikolla saa jo tuntuman normaaliin työrumbaan. 
Kotonakin on ollut hiljaista kun juniori jäi vielä jatkamaan lomailuaan Etelä-Suomeen serkun ja tädin kanssa. Minä olen ollut paljon koiran kanssa, koska koiran sielunelämä meni hieman sekaisin koiratarhassa olosta meidän lomareissun aikana. Pientä stressistä toipumista on ollut havaittavissa. Mutta onneksi kelit ovat vielä suosineet ja koira on voinut uida joka päivä. Siinä on enimmät stressit päässeet purkautumaan. Kävin äsken itsekin uimassa, mutta ukkonen rupesi uhkailemaan ja aika nopealla tempolla tulin kotiin. Rannalla sain seuraa kuvassa olevasta elukasta, joka tepasteli metrin päässä minusta.


Varo!



Yllä oleva varoituskartta on Ilmatieteenlaitoksen sivuilla ja siellä kartoin ja tekstein ilmaistu varoitukset maa- ja merialueilla. Luonnon ilmiöt ovat olleet viime aikoina kirjoitusten ja puheen aiheina. Minkälaiseksi Suomen, Euroopan ja koko maailman sää muodostuu tulevaisuudessa? Sitä tuskin kukaan tietää!!


tiistai 3. elokuuta 2010

Lomareissu


Loman lopetus oli mieliin painuva ja tosi mukava. Reissu suuntautui pääkaupunkiseudulle. Ajoin tarkoituksella mennessä ja tullessa eri reittiä ja sekin oli ihan kivaa vaihtelua. Mennessä nähtiin Asta-myrskyn aikaan saannoksia Varkauden eteläpuolella. Mutta tulomatkalla Simpele-Parikkala suunnalla Asta-myrskyn jäljet olivat lohduttomat. Eikä nähty kuin 6-tien varren tuhoalueet. Mitä se sitten oli syvemmällä sisämaassa? Uskomattoman samaan suuntaan olivat kaikki kaatuneet ja vääntyneet puut.
Reissun tarkoitus oli juhlia nuoren parin hääjuhlaa. Ja se olikin ikimuistoinen tapahtuma. Seuraavana päivänä saimme olla myös purkamassa ja siivoamassa juhlapaikkaa. Mutta sekin tuntui mukavalta ja kivalta hommalta tehtynä porukassa. Sukulaisia tuli nähtyä ja kuulumiset vaihdettua. Sisarussarja on harvoin koolla yhtä aikaa, mutta sekin tapahtui reilun vuoden tauon jälkeen.